Okres Bożego Narodzenia to mnóstwo zwyczajów i tradycji, które są z nami od lat. Dużo osób nie wyobraża sobie wigilii bez łamania się opłatkami, i faktycznie w większości domów te białe kawałeczki chleba się pojawiają. Bowiem opłatki to nic innego jak woda wymieszana z mąką, a następnie wypiekana przez kilka minut w piecu.

Symbolika opłatka jest bardzo duża, a spożywanie go zaczęło się już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. To wtedy właśnie opłatek stał się symbolem duchowej komunii, zaczęto go też zabierać do domów dla osób, jakie nie mogły brać udziału we mszy.

Wraz z upływem czasu stał się też symbolem Bożego Narodzenia, co ciekawe nie tylko w naszym kraju, ale też paru innych. Zwyczaj dzielenia się opłatkami praktykowany jest bowiem między innymi na Słowacji, w Czechach czy we Włoszech. Produkcja opłatków nie jest skomplikowana, ponieważ składają się one wyłącznie z dwóch składników, to znaczy wody i mąki.

Po odpowiednim wymieszaniu taka masa następnie jest prasowana na cienkie płaty i wypiekana przez kilka minut w gorącym piecu. Później płaty te są cięte, pakowane i rozsyłane do sklepów i kościołów. Tradycyjne opłatki na święta mają kolor biały, i takie właśnie goszczą na wigilijnych stołach, ale dostać je też można w różnych kolorach, przeznaczone dla zwierząt. Często na opłatkach są tłoczone rozmaite motywy, wykonuje się to za pomocą odpowiednich pras. Takie motywy przeważnie mają wymiar religijny, ale też spotyka się motywy świeckie, przykładowo rośliny czy budynki.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY