Obiekty gastronomiczne, które stosują w kuchniach dużo najróżniejszych tłuszczy, muszą zadbać o ich właściwą utylizację. Bezpośrednie wylewanie do rury kanalizacyjnej nie jest możliwe, bowiem zabraniają tego przepisy. Dlatego też w takich przypadkach konieczne będzie zamontowanie odpowiedniego separatora do oddzielania tłuszczu, jaki oczyści odpowiednio ścieki z takich substancji. Podczas instalacji separatora należy mieć na uwadze kilka ważnych rzeczy. Przede wszystkim powinien on zostać dobrany pod względem parametrów do tego, co spływało będzie do niego podczas pracy.
Poza tym należy go ustawić w takim miejscu, żeby zapewnić łatwość dostępu. Jest to spowodowane tym, że regularnie trzeba będzie wykonywać przegląd separatorów, i firma która się tym będzie zajmować musi mieć możliwość dojechania. Oczywiście takie firmy gotowe są na wiele różnych sytuacji, dysponują też sprzętem mającym duży zasięg, lecz czasem mogą się zdarzyć sytuacje, że nawet to może nie pomóc. W zasadzie wszystko da się zrobić, ale jeśli będzie trzeba podjąć jakieś niestandardowe prace, to być może czyszczenie separatorów cena będzie też trochę wyższa.
Przy użytkowaniu separatora w zbiorniku gromadzić się będą oddzielone tłuszcze, dlatego też co pewien okres czasu trzeba się ich pozbyć. Taki czyszczenie separatorów Śląsk wykonane być musi przez firmę posiadającą konieczne uprawnienia, a także wcześniej wspominany pojazd do przewożenia takiego ładunku. Z reguły tego typu serwis należy wykonywać raz na miesiąc, lecz za każdym razem należy indywidualnie to ustalić.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.